Soczysty kurczak z piekarnika – przepis

Na moim blogu nie ma wiele przepisów, ponieważ muszę przyznać szczerze, że sama cały czas uczę się gotować. Często eksperymentuje w kuchni oraz testuje przepisy, również te Wasze. Jednak Soczysty kurczak z piekarnika, to właśnie wynik podejrzenia przepisu sprzed lat oraz własnych eksperymentów. Mięso jest o tyle dobre, że najczęściej jest pieczone bez tłuszczu, aby było jak najmniej kaloryczne. Idealnie nadaje się do lunchboxów, które ostatnio bardzo często noszę do pracy. Takie mięso z ryżem, bądź kaszą i górą warzyw jest idealnym i sycącym posiłkiem, który zjecie zarówno na ciepło jaki i na zimno. 

iconografika pyszny kurczak

Składniki:

  • Kurczak lub indyk (może być pierś, mogą być udka, skrzydełka – decyzja należy do Was);
  • Wybrany przez Was zestaw przypraw (może być taka gotowa mieszanka, lub stwórzcie ją sami);
  • 50 ml wody;
  • Woreczek do pieczenia;

Opcjonalnie: trochę tłuszczu, cebula, papryka, pieczarki, ząbek czosnku

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni. Kurczaka przygotowujemy odpowiednio, np. tniemy na kawałeczki pierś (ja tak robię, ale można lekko rozbić i zostawić w kawałku). Mieszamy z przyprawą, w tej chwili można dodać tłuszcz, ale ja tego nie robię. W zależności od czasu, możemy zostawić mięso w przyprawie na jakiś czas w lodówce lub od razu wrzucamy do woreczka. Do niego wlewamy też ok. 50 ml wody i wrzucamy dodatki typu cebula, papryka oraz inne. Wsadzamy do naczynka żaroodpornego. Naczynia nie zamykamy pokrywką, wystarczy woreczek i zapięcie do niego. Całość się piecze ok 20 minut i po tym czasie przewracam całość na drugi bok. Następnie w zależności od części kurczaka zostawiamy go w piekarniku na 15-25 minut. Na sam koniec rozcinam woreczek i wyjmuje zwartość do naczynka. Zostawiamy całość na ostatnie 5 minut, aby się zarumieniła po wyłączeniu piekarnika.

Kurczaka można zjeść dowolnie, czy to w formie dania, czy kanapki. Smacznego!

IMAG0394
Źródło: Własne
IMAG0398
Źródło: Własne
IMAG0404_20160806214332818
Źródło: Własne
IMAG0408
Źródło: Własne

Na deser koniecznie wypróbujcie Puddingu chia z melczkiem kokosowym.

Jecie mięso z kurczaka? Lubicie? Jakie danie najbardziej Wam z nim smakuje?

57 przemyśleń nt. „Soczysty kurczak z piekarnika – przepis”

  1. Soczysty kurczak jak najbardziej! 😀 Tak zapieczonego sama również przygotowuje, choć zawsze wstawiałam go do piekarnika samego bez żadnych dodatków, a te przygotowuje potem. Więc następnym razem spróbuję po Twojemu 😉

  2. Nigdy nie piekłam kurczaka w woreczku 😉 A jeśli chodzi o ulubione danie, to ostatnio jest to kurczak z warzywami z parowaru z sosem jogurtowym 🙂

  3. Mięsa z kurczaka nie jem od kilku lat, zamieniłam je na mięso z indyka. Bardzo lubię tak przyrządzone mięso, komponuje się świetnie z wieloma produktami 😉

Dodaj komentarz