Dzień 54 – Burgery z Tofu

Weekend mija pod znakiem nieciekawej pogody. Niby cieplej, ale tak mgliście, deszczowo, po prostu zgniło. Nigdzie nie chce się wychodzić, a w głowie łupie od niskiego ciśnienia. Można więc posiedzieć w kuchni i pomyśleć co by tu na obiad… Dziś burgery dla wegetarian :).

image

Składniki:

4 bułki
1 kostka tofu (u mnie marynowane)
jajko
bułka tarta
sałata
ulubione warzywa (pomidor, ogórek kiszony, papryka, oliwki …)
musztarda
ketchup

image

 

Przygotowanie:

Tofu odsączyłam i pokroiłam na 4 kotleciki. Mój M obtoczył je w jajku oraz bułce tartej. Takie kotleciki kładł na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną np. oliwą. Smażył kotleciki do zarumienienia z obu stron. W międzyczasie ja kroiłam bułki na dwie części. Można je podpiec w piekarniku, chyba, że są świeże wtedy zostawiam je takie jakie są. Następnie nakładaliśmy nasze ulubione składniki. U mnie sałata, pomidory, oliwki, ogórki kiszone, musztarda, ketchup, kiełki i prażona cebulka. Na to kładziemy kotlet i przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego!

image

 

Takie burgery będą doskonale smakować również ze zwykłym kotletem.  Wybierając pełnoziarnistą bułkę i używając domowego ketchupu mamy na prawdę zdrowy i szybki posiłek :). A co Wy sądzicie o burgerach?

image

7 przemyśleń nt. „Dzień 54 – Burgery z Tofu”

Dodaj komentarz