Co to Yuzu to dość popularne w ostatnim czasie pytanie. Yuzu to owoc cytrusowy, który pochodzi z Azji Wschodniej, a dokładniej z Chin i Japonii. Choć yuzu znane jest tam od wieków, to na Zachodzie zdobywa popularność dopiero w ostatnich latach.
Kluczowe wnioski:- Yuzu to owoc cytrusowy pochodzący z Azji, który ma wyjątkowy smak i aromat.
- Zawiera wiele cennych składników odżywczych i wykazuje właściwości prozdrowotne.
- Stosowane jest w kuchni, kosmetyce, a nawet w medycynie naturalnej.
- W Polsce yuzu jest jeszcze mało znane, ale z roku na rok zyskuje coraz większą popularność.
- Warto bliżej poznać ten egzotyczny owoc i zacząć wprowadzać go do swojej diety.
Co to za owoc Yuzu
Yuzu to owoc cytrusowy pochodzący z Azji Wschodniej, głównie z Chin i Japonii. Należy do tej samej rodziny co limonki, pomarańcze czy grejpfruty. Choć yuzu znane jest w Azji od setek lat, to na Zachodzie zyskało popularność dopiero w ostatnich latach.
Owoc yuzu jest dość mały, wielkości mandarynki. Ma nieregularny, okrągławy kształt. Skórka jest gładka, żółto-pomarańczowa z licznymi wypustkami. Miąższ owocu jest soczysty, zielonkawy, bardzo aromatyczny. Zawiera sporo nasion.
To, co wyróżnia yuzu to wyjątkowy, intensywny zapach. Można w nim wyczuć nuty grejpfruta, mandarynki i cytryny. Dlatego często nazywa się go "owocem perfumowanym".
Smak yuzu również jest bardzo charakterystyczny - świeży, kwaśno-gorzki z delikatną słodyczą. Połączenie smaku i aromatu sprawia, że yuzu jest niezwykle cenione w kuchni.
Odmiany Yuzu
Istnieje kilka odmian yuzu, które różnią się kolorem skórki, kształtem, wielkością i smakiem. Najpopularniejsze to:
- Yuzu kosui - żółty owoc o wydłużonym kształcie
- Yuzu hana - małe, okrągłe owoce
Najsmaczniejsze yuzu pochodzi z Japonii, zwłaszcza z regionu Kochi, gdzie uprawia się wyjątkowo aromatyczne odmiany.
Skąd pochodzi Yuzu
Co to yuzu - pytanie, które nasuwa się wielu osobom. Otóż jest to owoc cytrusowy, którego ojczyzną są Chiny. Stamtąd trafił do Japonii, Korei i Tajwanu. To właśnie Japończycy nadali mu obecną nazwę i rozwinęli jego uprawę. Dziś uznawane jest za ich rodzimy owoc.
Największe uprawy yuzu znajdują się w południowo-zachodniej części Japonii. Tamtejszy klimat sprzyja rozwojowi drzew cytrusowych. Owoc jest niezwykle popularny i ceniony w całej Japonii, Korei i Chinach.
W ostatnich latach uprawa yuzu dotarła także do Europy, w tym do Włoch i Hiszpanii. Można je znaleźć w dobrych sklepach ze zdrową żywnością oraz w internetowych sklepach z azjatyckimi produktami.
Właściwości i zastosowanie Yuzu
Yuzu co to zawiera i jakie ma właściwości? Przede wszystkim obfituje w witaminę C - zawiera jej więcej niż cytryny czy pomarańcze. Dostarcza sporo flawonoidów, witamin z grupy B, potasu, wapnia i błonnika.
Te cenne składniki decydują o prozdrowotnych właściwościach yuzu. Owoc działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i wzmacnia układ immunologiczny. Obniża ciśnienie krwi i cholesterol, poprawia metabolizm, łagodzi objawy przeziębienia.
Witamina C | Flawonoidy |
Potas | Wapń |
Błonnik | Beta-karoten |
Ze względu na wyjątkowy smak i aromat yuzu znalazło szerokie zastosowanie w kuchni. Dodaje się je do dań mięsnych, rybnych, makaronów, zup, sosów, deserów i napojów. Świetnie komponuje się z wieloma składnikami.
Owoc wykorzystuje się także do produkcji alkoholi - nalewek, likierów, wódek. Popularna jest japońska wódka shōchū z yuzu.
Inne zastosowania
Oprócz kulinariów, yuzu stosuje się w kosmetyce - do produkcji mydeł, balsamów, olejków. Wyciągi z yuzu poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Ze względu na właściwości zdrowotne surowiec z yuzu znalazł także zastosowanie w medycynie naturalnej - w postaci supplementów diety i preparatów roślinnych.
Przepisy kulinarne z Yuzu
Egzotyczny smak i aromat yuzu sprawia, że świetnie sprawdza się w wielu przepisach kulinarnych. Oto kilka inspiracji:
- Sos yuzu - idealny dodatek do dań z ryb, owoców morza, kurczaka
- Lemoniada z yuzu - orzeźwiający napój na lato
- Yuzu cheesecake - wykwintny deser z sernikiem philadelphia
- Kurczak w sosie yuzu - aromatyczne danie obiadowe
Warto eksperymentować z yuzu i łączyć z ulubionymi składnikami - daje ciekawe połączenia smakowe. Pasuje do potraw azjatyckich, ale także europejskich.
Yuzu w kosmetyce i medycynie
Oprócz zastosowań kulinarnych, yuzu coraz częściej pojawia się także w kosmetykach i preparatach ziołowych.
Ze względu na zawartość witaminy C i flawonoidów, wyciągi z yuzu korzystnie wpływają na stan skóry - poprawiają jej elastyczność, nawilżenie i spowalniają procesy starzenia. Stosuje się je w kremach, serum i olejkach.
Yuzu znalazło też zastosowanie w aromaterapii - olejek eteryczny pobudza zmysły, poprawia samopoczucie i koncentrację.
Ze względu na obecność flawonoidów i witamin, yuzu co to jest również cenione w medycynie naturalnej - jako składnik preparatów wzmacniających odporność i obniżających ciśnienie krwi.
Podsumowanie
Yuzu to egzotyczny owoc cytrusowy, który pochodzi z Azji Wschodniej. Choć w Chinach i Japonii jest znany od wieków, to na Zachodzie zdobywa popularność dopiero od niedawna. Wyróżnia go wyjątkowy, intensywny aromat i świeży, kwaśno-gorzki smak.
Owoc yuzu ma nieregularny kształt i pomarańczową skórkę. W środku kryje soczysty, zielonkawy miąższ pełen cennych składników - zwłaszcza witaminy C, potasu i flawonoidów. Dlatego ma wiele właściwości prozdrowotnych i wzmacnia odporność.
Ze względu na wyrazisty smak, yuzu cenione jest przede wszystkim w kuchni. Stosuje się je do przyrządzania sosów, zup, dań rybnych, makaronów i deserów. Świetnie łączy się z wieloma składnikami. Coraz częściej yuzu co to jest pojawia się także w kosmetykach i suplementach diety.
Podsumowując, owoc yuzu to prawdziwy skarb kuchni azjatyckiej, który podbija również kubki smakowe Europejczyków. Jego intensywny aromat, wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne sprawiają, że co to yuzu zasługuje na miano "owocu przyszłości".