Zdrowa słodkość – pudding z tapioki

Najzdrowsze słodkości to te, które zrobimy sami. Dlaczego? Bo mamy wpływ na ich skład, a dodatkowo nie sięgamy po te sklepowe. Można pomyśleć same plusy, no ale trzeba je samemu zrobić, co niektórzy mogą wziąć za wadę. Rozumiem ten sposób myślenia, bo sama nie mam wiele czasu, dlatego sięgam po budynie lub puddingi. Najszybciej uzyskacie je z płatków na przykład jaglanych, ale pudding z tapioki smakuje niesamowicie i warto poświęcić mu trochę czasu.

pudding z tapioki 01
Źródło: Własne

Taki puddingi zabieram najczęściej w słoiczku do pracy jako przekąskę. Ułożone na górze mrożone owoce, w trakcie dojazdu spokojnie się rozmrożą i puszczą sok. Niedługo jednak będzie można zajadać się tym puddingiem z dodatkiem świeżych owoców i szykując się na taką chwilę chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem.

Czytaj dalej Zdrowa słodkość – pudding z tapioki

Zdrowe słodkości na każdą porę dnia – recenzja

Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Katarzyny Maciejko – Zielińskiej to książka dla osób, które bez smaku słodkiego nie wyobrażają sobie jedzenia. Sama nieraz stosując diety odchudzające, czułam niedosyt owoców, wypieków, czy deserów z dzieciństwa. Dodatkowo jestem strasznym łasuchem i uwielbiam chwile wytchnienia z kawą i ciastkiem. Niestety gnębią mnie wtedy wyrzuty sumienia. Nie dziwne więc, że stając się właścicielką tej publikacji, zostałam szczęśliwszą osobą, bo okazuje się, że łakocie mogą być zdrowe.

Źródło: Własne

Czytaj dalej Zdrowe słodkości na każdą porę dnia – recenzja

Soczysty kurczak z piekarnika – przepis

Na moim blogu nie ma wiele przepisów, ponieważ muszę przyznać szczerze, że sama cały czas uczę się gotować. Często eksperymentuje w kuchni oraz testuje przepisy, również te Wasze. Jednak Soczysty kurczak z piekarnika, to właśnie wynik podejrzenia przepisu sprzed lat oraz własnych eksperymentów. Mięso jest o tyle dobre, że najczęściej jest pieczone bez tłuszczu, aby było jak najmniej kaloryczne. Idealnie nadaje się do lunchboxów, które ostatnio bardzo często noszę do pracy. Takie mięso z ryżem, bądź kaszą i górą warzyw jest idealnym i sycącym posiłkiem, który zjecie zarówno na ciepło jaki i na zimno. 

iconografika pyszny kurczak

Czytaj dalej Soczysty kurczak z piekarnika – przepis

Zdrowa recenzja: Młody zielony jęczmień

O młodym zielonym jęczmieniu znanym również jako: zielony jęczmień, młody jęczmień, trawa jęczmienna, barley grass słyszeliście pewnie często. Pewnie tak jak ja stwierdziliście, że przy okazji kiedyś tam go kupicie. Ja się w końcu zmobilizowałam i w trakcie zakupów w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam w końcu go kupić.

Zanim przejdziemy do pierwszych wrażeń pokrótce chciałam Wam przedstawić właściwości młodego jęczmienia na podstawie pierwszej przygotowanej przeze mnie grafiki (Nie było łatwo, ale efekt mi się podoba).

Czytaj dalej Zdrowa recenzja: Młody zielony jęczmień

Moje sposoby na odporność

Wielu z Was zdarzyło się całkiem niedawno chorować, pomimo tego, że jeszcze niedawno cieszyliśmy się dobrym zdrowiem. Z jednej strony to dziwi, ale jak się przyjrzeć temu uważniej: jest zimniej, mniej słońca, powoli jest coraz mniej świeżych warzyw i owoców (już tęsknie za malinami!), dużo jest załamań pogody, a temperatura z rana różni się od tej popołudniu, w związku z czym łatwo zmarznąć lub się przegrzać. No i bądź tu mądry.

W październiku po tym jak choroba znokautowała mnie na 2 tygodnie, zaczęłam szukać sposobów jak się wzmocnić i muszę przyznać nieźle mi idzie, bo do tej pory nie miałam, żadnych objawów, iż coś w moim zdrowiu szwankuje.

Czytaj dalej Moje sposoby na odporność