Zdrowa słodkość – pudding z tapioki

Najzdrowsze słodkości to te, które zrobimy sami. Dlaczego? Bo mamy wpływ na ich skład, a dodatkowo nie sięgamy po te sklepowe. Można pomyśleć same plusy, no ale trzeba je samemu zrobić, co niektórzy mogą wziąć za wadę. Rozumiem ten sposób myślenia, bo sama nie mam wiele czasu, dlatego sięgam po budynie lub puddingi. Najszybciej uzyskacie je z płatków na przykład jaglanych, ale pudding z tapioki smakuje niesamowicie i warto poświęcić mu trochę czasu.

pudding z tapioki 01
Źródło: Własne

Taki puddingi zabieram najczęściej w słoiczku do pracy jako przekąskę. Ułożone na górze mrożone owoce, w trakcie dojazdu spokojnie się rozmrożą i puszczą sok. Niedługo jednak będzie można zajadać się tym puddingiem z dodatkiem świeżych owoców i szykując się na taką chwilę chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem.

Pudding z Tapioki

Składniki:

  • 1/4 szklanki kulek topioki (małe lub duże)
  • szklana mleka, które wybierzecie
  • kakao lub wanilia
  • opcjonalnie: słodzidło
pudding z tapioki
Źródło: Własne

Przygotowanie:

Namaczamy kuleczki w letniej wodzie, a w tym czasie podgrzewamy mleko. Jeśli chcecie zrobić waniliowy pudding warto w tym momencie dodać wanilię. Odcedzam kuleczki z wody na sicie, gdy mleko zbliża się do momentu, iż będzie kipieć i wrzucam je do gotującego się garnka. Od tego momentu należy pilnować gotującego się deseru, bo lubi przywierać do dna i się przypalać. Mieszamy co jakiś czas i sprawdzamy czy deser nie robi się zbyt gęsty. Gdy tak się dzieje, należy dolać nieco mleka lub wody. Po 20 minutach (taki czas widnieje na opakowaniu, ale może być on różny w zależności od granulatu) uzyskujemy konsystencję budyniu, wtedy dodajemy kakao oraz opcjonalnie słodzidło. Wszystko mieszamy do połączenia składników.

Przekładamy pudding do miseczek i na czubku dekorujemy na przykład owocami lub musem, jeśli nie słodziliście Waszego deseru, warto postawić na nieco słodsze owoce na przykład banany, mango lub brzoskwinie.

Życzę Wam smacznego!

pudding z tapioki 2
Źródło: Własne

9 przemyśleń nt. „Zdrowa słodkość – pudding z tapioki”

  1. Pamiętam jaki szał na blogach kulinarnych robiła tapioka. Teraz słuch trochę o niej zaginął, przez co zapomniałam, że zamierzałam ją kiedyś kupić. Twój pudding zachęca mnie bym w końcu kupiła tapiokę 😉

  2. Sprawiłaś, że zasięgnęłam informacji na temat tapioki, nigdy tego nie jadłam, poza (jak się właśnie okazało) paroma nieudanymi eksperymentami z bubble tea. 😉 Chętnie spróbowałabym deseru, który proponujesz. 😀

    1. Sklepy ze zdrową żywnością ją mają, ale ja się swojej sporo naszukałam. Najlepiej zamówić przez internet. Jak będziesz miała trudności ze znalezieniem, daj znać. Podeślę ci parę linków.

Dodaj komentarz