Prosty przepis na Pancakes

Śniadaniowy hit ostatnich miesięcy, który jest nazywany: Pancake, Grzybek lub Omlet. Kojarzy mi się z dzieciństwem, gdy z siostrą miałyśmy ochotę na coś słodkiego, mama stawała przy kuchni i zawsze coś dobrego nam wyczarowywała. Jednym z częstrzych tego typu dań był właśnie omlet, polany syropem owocowym. Pyszności! Wydaje mi się, że Pancakes jest pierwszym przepisem, którego nauczyła mnie mama :). Lubicie sycące śniadania? Jeśli tak to polecam ten właśnie przepis!

Proste Pancakes na słodko:

wpid-wp-1429004628631.jpeg
Źródło: Własne

Składniki:

  • 2 jajka (ja używałam tych o rozmiarze S)
  • 1 łyżka Ksylitol (lub łyżka słodzidła, które lubicie)
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (na pszennej pełnoziarnistej też wychodzi)
  • Łyżka masła lub oleju kokosowego

Przepis:

Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy cukier i żółtka. Na samym końcu cały czas mieszając  dodajemy po łyżce mąkę (Uwaga! Jeśli korzystacie z większych jajek, możliwe, że trzeba będzie dodać jeszcze jedną łyżkę mąki). Gdy masa będzie jednolita, o konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy ją na chwilę na bok.  W tym czasie rozpuszczamy ok. łyżki oleju kokosowego, gdy olej się rozgrzeje wylewamy masę na patelnię.

Możemy stworzyć duży omlet lub kilka mniejszych sztuk (osoby początkujące niech zaczną od kilku małych. Łatwo się je przerzuca i jak się jeden rozwali to zawsze zostanie reszta). Smażymy go na wolniejszym ogniu, aby nie był surowy w środku. Gdy nabierze złoto – brązowego koloru, przerzucamy go na drugą stronę. Gdy omlet wyjdzie bardzo puszysty warto dalej smażyć go na wolnym ogniu, jeśli zaś wyszedł nam cieńszy możemy zwiększyć temperaturę smażenia. Gdy całość ma piękny złoto-brązowy kolor zdejmujemy go z patelni i dodajemy nasze ulubione dodatki. Smacznego!

wpid-wp-1429004622177.jpeg
Żródło: Własne
wpid-wp-1429004632919.jpeg
Żródło: Własne

Źródło zdjęcia w nagłówku: 055firenze.it

12 przemyśleń nt. „Prosty przepis na Pancakes”

Dodaj komentarz